Blog

Tips voor het fotograferen van mountainbikers

woensdag, augustus 28th, 2013

Deze foto’s zijn gemaakt in de buurt van Spa in opdracht van Cycling.be.  De mountainbike school MTB gaf een workshop voor beginnende en gevorderde mountainbikers. Bergjes beheerst beklimmen en afdalen. Scherpe haarspeldbochtjes nemen en kleine hindernissen overwinnen, het zat allemaal in het programma.

Sportfotografie is een aparte discipline in de fotografie.

352 MTB 333 MTB 111 MTB 279 MTB 225 MTB 209 MTB 175 MTB 131 MTB 57 MTB 27 MTBEen goede techniek is anticiperen. Voorzien dus waar de fietser zal komen. Daar kan je dan afdrukken. Ofwel met automatische autofocus ofwel door vooraf handmatig scherp te stellen op de plaats waar de mountainbiker langsrijdt.

Verken ook vooraf het parcours als je kan. Dat scheelt om snel te kunnen handelen.

Een mooie techniek is de zogenaamde panning. Je volgt met je toestel de voorbijrijdende sporter en creëer zo een dynamisch effect. Het onderwerp is scherp en de achtergrond word wazig. De sluitertijd is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid licht die aanwezig is. Hier zaten we tussen redelijk donkere bossen.

Voor de panning foto’s heb ik ongeveer 1/60 sec tot 1/125 sec gebruikt. Voor de geïnteresseerden: ISO 800 om de achtergrond niet te donker te maken en natuurlijk net voldoende flitsen om het onderwerp correct te belichten.

Panning is natuurlijk ook bruikbaar voor alle bewegende voorwerpen zoals lopers of racewagens.

Tot slot. Steek er ook wat andere foto’s tussen details, leuke sfeerbeelden, de mooie natuur…  Fotografie is variatie!

Groeten

Daniël

 

 

Read More

Leave a Comment